De eerste dagen in Finland - Reisverslag uit Tornio, Finland van Marije op den Kelder - WaarBenJij.nu De eerste dagen in Finland - Reisverslag uit Tornio, Finland van Marije op den Kelder - WaarBenJij.nu

De eerste dagen in Finland

Blijf op de hoogte en volg Marije

05 September 2012 | Finland, Tornio

Zo daar gaan we weer, plaats genomen op mijn bed om even rustig wat tekst te kunnen typen, aan een lang verslag over de eerste dagen in Finland.

Het begon allemaal op woensdag, na het bezoek van opa en oma Pronk en oma op den Kelder wat erg gezellig was, met het inpakken van mijn spullen. Ik mag dan wel naar Zweden zijn geweest en een beetje weten wat ik in moet pakken het is en blijft een lastige klus. Want zo hoog in het noorden ben ik nog nooit geweest. Dus nu weer een mijlpaal bereikt dus. Na het gezellige familiemaal met pap, Nicky en Erwin ben ik samen met Nicky naar Arnhem vertrokken. Het was erg gezellig in de auto, mijn backpack moest helemaal worden vastgemaakt met een gordel. ’s Avonds hebben we lekker rustig genoten van een biertje op het balkon en toen op tijd richting bed gegaan. De volgende dag ben ik lekker wezen shoppen in de beversport samen met Ilse en Nicky. Echt geweldig die winkel, het enigste probleem was dat ik ergens in mijn bepakking moest vinden voor de aangeschafte dingen. ’s Middag ging Nicky alweer terug naar Wevershoof waardoor ik samen met Ilse heb gegeten. En daarna ben ik richting Nijmegen gegaan om te slapen bij Margo haar ouders.

De vrijdag ochtend ging de wekker om 04.30u, voor een rit van ongeveer 2 uur naar Dusseldorf. Na de bagagedrop off nog even een kop thee gedronken waarna we door de douane zijn gegaan. Moet zeggen dat ze erg vrolijk waren daar voor het tijdstip waarop wij er waren. Toen we in het vliegtuig waren en er werd omgeroepen waar we heen gingen vroeg de man naast mij of het vliegtuig echt naar Helsinki ging en dat hij naar Zurich moest. Helaas voor die man moest ik het bevestigen dus pakte hij snel zijn spullen en rende naar zijn eigen vliegtuig. Achja, het was nog vroeg he, haha echt geniaal. Op Helsinki hebben we onze bagage opgehaald en achtergelaten in de kluisjes. Want,.. we hadden en tripje toeristen in de grootte stad spelen gepland. Maar een halfuur met de bus en we stonden in het centrum van Helsinki. Samenvatting van onze trip daar is dat het een geweldige stad is, oud maar toch modern op zijn eigen manier. Daarna zijn we terug gegaan want we hadden nog een vliegtuig te nemen voordat we op plaats van bestemming waren. Na even wachten op een plek met gratis internet en stoomvoorzieningen. Als ik nog een keer een overstap moet hebben, graag dan op Helsinki. Met een klein vliegtuigje gingen we nog ongeveer een uurtje vliegen richting het noorden, waar er een prachtig uitzicht was met de zon door de wolken. Toen we aangekomen waren hebben we onze koffers gepakt en.. zijn we onze eerste klasgenoten tegengekomen. Twee poolse meiden, Martha en Joanna. Eerst moesten we nog even op onze taxi wachten voordat we met de reis verder konden en werden we naar onze huisjes gebracht. We zitten in een blok met 4 huisjes aan elkaar met een gezamenlijke achtertuin. Na een hoop informatie te hebben ontvangen van de internationale coördinator vanuit de HUMAK (universiteit waar ik aan studeer) hebben we nog even kort kennis gemaakt met een deel van onze klasgenoten en zijn we naar bed gegaan. De volgende dag zijn we naar het winkelcentrum geweest en ’s avonds hebben we met zijn allen gegeten. Op dit moment waren we met zijn 11en. ’s Avonds hebben we ook nog een aantal spelletjes weerwolven gedaan, best wel lastig om het in het Engels uit te leggen maar uiteindelijke snapte iedereen het. De volgende dag, zondag, zijn er nog een aantal gekomen en in de avond kwamen de laatste 3. Op deze dag zijn we naar Zweden geweest. Jaja, we wonen ongeveer 1 a 2 kilometer van Zweden af. En toevallig is er een zeer grote IKEA daarzo. Dus hebben we daar even wat spulletjes vandaan gehaald om onze kamers gezelliger te maken. ’s Avonds nog even bij het kampvuur gezeten en daarna gaan slapen voor de eerste lesdag. In totaal zijn we nu met zijn 17en, 5 uit Nederland, 4 uit Spanje, 2 uit Denemarken, 2 uit Noorwegen, 2 uit Duitsland en 2 uit Polen.

De eerste lesdag begon om 10.50 uur met lunch, waarbij het een warme lunch is. Daarna hebben we een introductie gehad, waarna er in de collegezaal een welkom was aan alle nieuwe leerlingen. Totaal aantal studenten op de campus aanwezig staat ongeveer op 50. Na de introductie half in het Engels en half in het Fins, kwamen we wel tot de conclusie dat het een zwaar aantal 3 maanden gaan worden als we echt Fins moeten leren. Daarna terug naar het lokaal om te horen wat we gaan doen en ook nog even wat theorie over veilig leren. Na het schoolgedeelte zijn we naar de winkel gegaan om eten te halen. ’s Avonds zijn Julia, Margo en ik in de sauna geweest. Toen we er net uit kwamen schreeuwde iemand opeens: Noorderlicht!! En jawel, echt waar, zeldzaam voor in deze periode, maar wij hebben het noorderlicht gezien. Het was echt hilarisch, ik bijna half naakt (aangezien ik uit de sauna kwam) mijn fototoestel gepakt, en als gekken liepen wij over de campus oeh en aah te schreeuwen over hoe mooi het wel niet was. Echt geweldig! En vanochtend te horen gekregen van de docent dat dit zeker niet de laatste zal zijn, whahaha, zzoo coool! Vandaag (Dinsdag) ook nog een fiets gekocht voor 45 euro, waarvan ik de helft terug krijg als ik hem weer inlever. Goede deal al zeg ik het zelf. Vanavond waarschijnlijk koud bibberen op de stoep van het schoolgebouw om te skypen en daarna op tijd te bed, zeer vermoeid naar een dag lopen in de stad. Even uitleggen waarom ik buiten ga skypen, we hebben geen internet in de huisjes. De enkele plaats waar internet ’s avonds beschikbaar is, is bij het schoolgebouw. En aangezien deze ’s avonds gesloten is, wordt het op de stoep zitten. Nou dat was het dan alweer, of naja alweer het is weer een flinke laptekst geworden. En dan heb ik nog geen eens alles verteld. Enne foto's zijn onderweg.

Tot de volgende keer!!

• 05 September 2012 - 13:52

Irma:

Hoi Marije,
    Je hebt in dat korte tijdje alweer heel wat mee gemaakt. leuk om je verslag te lezen. En dan gelijk al het Noorderlicht: Echt gaaf! Ik heb het 1x in Nederland gezien. En over dat buiten internetten gesproken, dat hebben wij vorig jaar ook gedaan in Amerika, we hadden geen internet in het hotel en toen we langs een kerk liepen, was het in ene bliep bliep, Whatsappies die binnen kwamen, dus dat werd internetten op de stoep van de kerk. haha.

• 05 September 2012 - 15:45

Mam:

HI Marije
    Een zeer levendig verslag hoor. Leuk om te lezen. En het lijkt me zeer gezellig met zo'n club buitenlandse studenten bij elkaar.
    groetjes mam

• 05 September 2012 - 18:33

Oma En Opa:

geweldig marije wat jij allemaal meemaakt, half naakt het noorder licht zien !!
    Wel koud lijkt mij. Prettige studie en plezier met het internationale studenten.
    We blijven uitzien naar je verslagen
    liefs opa en oma

• 05 September 2012 - 19:09

Wina:

Hey Marije,
    Wat een mooie eerste dagen! Echt heel grappig die kerel in t verkeerde vliegtuig :D
    Je hebt een leuk internationaal gezelschap met uit verschillende landen een aantal. En waauwwww, het noorderlicht, lijkt me echt heel mooi, ben benieuwd naar je foto's :) ik zou ook uit de sauna rennen daarvoor haha.

Veel plezier daar en succes met de Finse taal.

X Wina

• 05 September 2012 - 23:19

Hanneke:

Hoi Marije,
    haha, ik zie je al helemaal over het gras springen in je halve blootje met je fototoestel voor het noorderlicht! Geweldig! Maar wat een beleving zo snel al.
    Ik moest wel lachen hoor om je passagier die fout zat. Tjee, het zal je gebeuren, gelukkig was jij er, zodat hij er alsnog uit kon. Wat een toestand anders. En die studiegenoten uit Polen; als je de namen hoort; Martha en Joanna zou je dat ook niet zeggen. Grappig.
    Straks mag weer verder typen in je winterkleren denk op de stoep, want ik ben wel heel benieuwd!
    Hauskaa!
    groetjes Hanneke

• 06 September 2012 - 19:56

Diny:

Hoi Marije
    Wat maak je al weer veel mee, wat zal dat een mooi gezicht geweest zijn dat noorderlicht.
    Ik ben best wel een beetje jaloers op alles wat jij mee maakt geweldig.
    Maar wat voor school of opleiding ga je doen in deze 3 maanden.

gr Diny

• 10 September 2012 - 18:02

Maaike:

Hee Marije,

Zo op je eerste dagen al heel wat beleefd.
    Succes op school en geniet lekker van de komende maanden.
    Ik ga je verhalen weer volgn :)

XxX ook van Rim

• 13 September 2012 - 20:36

Je Vader :

goed om te lezen en de foto,s te zien dat je het naar je zin hebt. duurde even maar Diny had het ook gelezen dus werd het voor mij ook wel eens tijd. ben hard bezig om de voortuin af te krijgen. grind op het randje gedaan vanavond staat wel leuk. verder gaat het zijn gaangetje en je moeder gaat nu nog te tennissen. wedstrijdje. hoop weer gauw van je te lezen hoe het gaat daar. prachtig he dat noorderlicht. groeten je vader.